Eric S. Raymond Hacker-HOWTO (Nädal 10)

Hacker


1. Maailm on täis põnevaid probleeme, mis ootavad lahendamist.

Häkkeriks olemine on palju nalja, kuid see on omamoodi lõbus, mis nõuab palju pingutusi.
Minu arvates tuleb millegi saavutamiseks kulutada kõik tööd

2. Ühtegi probleemi ei tohiks kunagi vaja kaks korda lahendada.

Loovad ajud on väärtuslik, piiratud ressurss. Neid ei tohiks ratta uuesti leiutamisele raisata, kui seal ootab nii palju põnevaid uusi probleeme.

Häkkerina käitumiseks peate uskuma, et teiste häkkerite mõtlemisaeg on kallis - nii palju, et teie jaoks on peaaegu moraalne kohustus jagada teavet, lahendada probleeme ja anda seejärel lahendused ära lihtsalt nii, et teised häkkerid saaksid uue vanade probleemide asemel tuleb neid pidevalt lahendada.
Minu arvates ei tohiks te teha seda, mis on juba tehtud, kuna see on ajaraiskamine

3. Igavus ja narrimine on kurjad.

Häkkeritel (ja loomingulistel inimestel üldiselt) ei tohiks kunagi olla igav või nad peavad rumala korduva töö kallal nokitsema, sest kui see juhtub, tähendab see, et nad ei tee seda, mida saavad ainult nemad - lahendavad uusi probleeme. See raiskamine teeb kõigile haiget. Seetõttu pole tüdimus ja narrimine lihtsalt ebameeldivad, vaid ka tegelikult kurjad.

Häkkerina käitumiseks peate seda piisavalt uskuma, et soovite igavaid bitte võimalikult palju automatiseerida, mitte ainult endale, vaid kõigile teistele (eriti teistele häkkeritele).
Minu arvates ei tohiks te teha seda, mida te ei armasta ega teha siiralt.

4. Vabadus on hea.

Häkkerid on loomulikult autoriteetsed. Igaüks, kes teile tellimusi annab, võib takistada teil lahendamast kõiki teid huvitavaid probleeme - ja arvestades autoritaarsete mõtete toimimisviisi, leiab see üldiselt mõne kohutavalt rumala põhjuse. Nii et autoritaarse hoiaku vastu tuleb võidelda kõikjal, kus leiate, et see ei lämmataks teid ega teisi häkkereid.
Minu arvates ei tohiks autoriõigusi rikkuda, see tähendab tasuta muusikat kuulata ja filme vaadata. Kuid siiski, kõik armastavad tasuta kingitusi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-prof Eestis (Nädal 8)

IT-juhid (Nädal 9)

Copyleft litsentsid (Nädal 7)