ITSPEA. Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu(Teema 2, Nädal 2)

Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Elektriauto 

Elektriauto on auto, mida juhib üks või mitu elektrimootorit, mida toidab sõltumatu elektrienergia allikas (akud, kütuseelemendid, kondensaatorid jne), mitte aga sisepõlemismootor.
Elektriauto ilmus varem kui sisepõlemismootor. Juba 1828. aastal valmistas ungari leiutaja Agios Jedlik elektrimootoriga käru, mis nägi välja pigem rula kui auto. Jedlici leiutis oli aga selle insenerivaldkonna arendamisel võimsaks tõukeks. Esimene elektrimootor käru kujul koos elektrimootoriga loodi 1841. aastal.

Elektriautod on tänapäeval väga populaarsed. Näide: Tesla populaarsus kasvab, üha rohkem inimesi ostab elektriautosid. Paljud veidrad inimesed toetavad inimesi, kes ostavad elektriautosid. Mulle tundub, et tulevikus on seal ainult elektriautosid.

Mustavalged telerid.

Varasemad telesaated edastati mustvalgelt ning neid võtsid vastu ja näitasid ainult mustvalged telerid. Šoti leiutaja John Logie Baird demonstreeris 3. juulil 1928 maailma esimest värvitelevisiooni ülekannet mehaanilise protsessi abil. Mõned värviülekanded USA-s algasid 1950-ndatel aastatel, kui värv muutus levinud lääne tööstusriikides 1960ndate lõpus. Ameerika Ühendriikides asus Föderaalne Kommunikatsioonikomisjon (FCC) värvilise NTSC-standardi kasuks 1953. aastal ja NBC-võrk alustas piiratud värvitelevisiooni ajakava edastamist jaanuaris 1954. Värvitelevisioon levis USA-s 1963. – 1967. suuremad võrgud nagu CBS ja ABC liitusid NBC-ga täisvärvide ajakava edastamisel. Mõni USA telejaam (väikeste ja keskmise suurusega) edastas endiselt mustvalgelt kuni 80ndate lõpuni kuni 90ndate alguseni, sõltuvalt võrgust.



Tänapäeval pole mustvalged telerid asjakohased. Nüüd toodetakse ja müüakse ainult värvitelereid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT-prof Eestis (Nädal 8)

IT-juhid (Nädal 9)

Eric S. Raymond Hacker-HOWTO (Nädal 10)